martes, 17 de octubre de 2017

Un repte actual, com treballar la diversitat familiar?

El temps i les maneres de viure han canviat. Així, la nostra societat es modifica constantment i, per aquest motiu, en aquests darrers anys han sorgit nous tipus de famílies que s'afegeixen al model d'estructura familiar tradicional de pare - mare - fill - filla. Així, aquests canvis ens requereixen canviar l'enfocament que donem a aquesta temàtica des de les aules i, per aquest motiu, en aquesta entrada us presentaré dos llibres que considero d'allò més apropiats per a treballar les estructures familiars actuals.

En primer lloc us presento El gran llibre de les famílies, creat per Mary Hoffman i Ros Asquith, publicat per Intermon Oxfam. D'entrada, no es tracta d'un llibre que expliqui cap història, sinó que simplement exposa diversos models familiars explicant-ne les característiques des d'un punt de vista dolç, transmetent la concepció que la diversitat ens enriqueix. Alhora, les il·lustracions són fantàstiques i ajuden a comprendre el contingut als infants, de la mateixa manera que, de seguida, els criden l'atenció. 

Es tracta d'un llibre que, des del meu punt de vista, es pot incloure a qualsevol cicle educatiu, sempre adaptant-lo a les característiques i necessitats dels nens i nenes. 

D'altra banda, us presento un llibre que acabo de descobrir fa relativament poc, Famílium. Es tracta d'un llibre - joc en el que es fomenten els valors, especialment, el respecte i la tolerància pels diversos models familiars que trobem a l'actualitat en la nostra societat i, en conseqüència, a la nostra aula. És molt important treballar aquestes temàtiques des de l'Educació Infantil per educar en valors des de ben petits i per tal de promoure una societat que entengui i respecti la diversitat familiar que hi ha al seu context. 

Es tracta d'un llibre - joc, en el que, d'una banda, apareixen descripcions de diverses tipologies de famílies i de l'altra, il·lustracions de diverses estructures familiars. Així, l'objectiu de treballar amb aquest llibre és que els infants, a través del joc, relacionin les descripcions amb la il·lustració corresponent i que, alhora, s'interioritzin valors per a construir una societat en la que la diversitat familiar esdevingui una font d'enriquiment natural.

De la mateixa manera que succeïa amb l'anterior, aquest llibre es pot utilitzar a qualsevol nivell educatiu, sempre adaptant les característiques de l'activitat al nivell evolutiu dels nens i nenes. Així doncs, per exemple, es pot jugar a nivell grupal a trobar la imatge que s'ajusti a la descripció d'estructura familiar que llegeixi la mestra, tot treballant la comprensió i el raonament dels infants, fent-los reflexionar i escoltant les seves aportacions.

Alhora, aquest conte pot resultar especialment significatiu a l'Educació Primària, quan els infants comencen a llegir i desenvolupen paral·lelament la seva compresió. D'aquesta manera, a través de la lectura,  poden jugar de manera autònoma a trobar la descripció que s'ajusti a l'estructura familiar de la il·lustració. 

De moment no he trobat aquest llibre a cap llibreria i la única manera de comprar-lo és a través de la web de l'associació, que és http://www.bfamilium2.com. He trobat un vídeo molt interessant en el que es presenta com es treballa aquest llibre - joc a les aules d'Educació Primària. A veure què us sembla!


No hay comentarios:

Publicar un comentario